Megaborn stelt samen met de opdrachtgever én stakeholders een kansendossier op. Dit doen we door het organiseren van een kansensessie. Vanuit bekende oplossingen gaan we op zoek naar nieuwe kansen door het stellen van de juiste vragen te midden van professionals met de benodigde kennis. Het gaat om vragen uit het SCAMPER principe

  • Substitute: Vervang componenten, materialen, mensen, etc. Voorbeeldvraag: Kunnen we de brug ook van metaal maken in plaats van beton? Of van karton? Of van composiet?
  • Combine: Wat is te combineren met andere producten of diensten? Voorbeeldvraag: Hebben we losse lantaarnpalen nodig of kunnen we de verlichting integreren?
  • Adapt: Voeg functies van andere producten of diensten toe. Voorbeeldvraag: Hoe kunnen we bij het herinrichten van deze wijk al rekening houden met het beheer van de wijk?
  • Modify: Is het te vergroten, verkleinen of veranderen? Voorbeeldvraag: Hoe zou je het project uitvoeren als geld geen rol zou spelen? En hoe als tijd geen rol zou spelen?
  • Put to another purpose: In welke markt is dit nog meer gebruikt? Voorbeeldvraag: Ook kantoren en woningen worden verlicht. Kunnen we verlichting van kantoren en woningen gebruiken als straatverlichting?
  • Eliminate: Verwijder onderdelen, terug naar de basisfunctie. Voorbeeldvraag: Hoe kun je van de westoever naar de oostoever van de rivier komen?
  • Reverse: Is het om te draaien, binnenste buiten te keren of in een andere volgorde te plaatsen?

Voor alle mogelijke kansen werkt Megaborn uit: op welke wijze draagt het bij aan het realiseren van de doelstelling, wat is de impact op de prijs en wat is de impact op de tijd.

Het resultaat is een uitgebreid dossier met daarin een overzicht van mogelijke kansen voor het project voorzien van een heldere onderbouwing.

Het kansendossier wordt opgesteld in stap 2 (onderzoek kansen) van het stappenplan Duurzaam GWW.